Mõned nähtused interneti ajaloost

Usenet internetiühendus

1979. aastal leidsid Tom Truscott ja Jim Ellis viisi kuidas arvutite vahel andmeid jagada, kasutades UUCP-d (UNIX-to-UNIX copy protocol). Steve Bellovin lõi Useneti jaoks tarkvara, mis võimaldas selle esimest versiooni kontrollida ja ametlikult hakati seda kasutama 1980. aastal. 

Useneti tööpõhimõte seisneb andmete jagamises kasutades telefoniliine, et ühendada seadmeid tolleaegse internetivõrguga. Nimelt saatis modem arvutilt saadud digitaalsed andmed audiosignaalkujul mingile teisele modemile, mis selle taas digitaalseks muutis ja teistele seadmetele edastas. Võrreldes tänapäevaste normidega, on tegu väga aeglase ja ebaeffektiivse viisiga peamiselt seepärast, et ettenähtud modemite andmete töötlus- ja edastuskiiruse suurim kiirus oli kõigest 56 kb/s. Sealt ka ooteaegadega kaasnevad legendaarsed ühenduse loomise helid, mida tunnevad siiani ära paljud vanemad inimesed.

Esimesed internetifoorumid

Usenet pani alguse nn uudistegruppidele ehk esmastele foorumitele. 1980. aastal tekkis inimestel võimalus teineteisega otseselt infot vahetada läbi uudisteserverite esialgu lühikeste sõnumite abil ja nendele ligipääsemiseks tuli spetsiifiliste gruppide vestluste jäädvustused alla laadida.

Foorumite loomisega tuli välja ka kasutajate pahempool. Paljud kasutasid foorumite asjakohalikke pealkirju selleks, et hõlpsalt leida keelatud, sageli lapspornograafilist sisu. Taoliste failide levitamise vastu aitas moderaatorite ehk vahendajate heakskiidu vajadus info. Tänapäeval on selline ennetusviis praktikas võimatu ning sobimatu sisuga tegeletakse peamiselt kasutajate saadetud raportide abil.


Allikas1  

Allikas2

Allikas3

Comments

Popular posts from this blog

IT ennustuste paikapidavus

Küberturbe algus