Kuidas saada häkkeriks (nädal 10)

Eric s. Raymond on avaldanud õpetuse häkkerluse alustaladest, mida paljud eksperdid peavad pühaks. Antud kirjatükk on põhiliselt arvamus, seega ei saa seda võtta eiramatu tõena ja autor on erimeelsuste puhul lugejat välja kutsunud kirjutama ka oma versioon. Raymond on kirjatüki jaotanud sisuliselt kolmeks: kes on häkker, kuidas selleks saada ja kuidas tegutseda sel erialal austatud professionaalina.

Autor defineerib häkkerit kui kedagi, kelle eesmärgiks on näha probleeme ja võtta nende lahendamist kui väljakutset. Tänapäeva kultuuris on häkkerid segi aetud nn kräkkeritega, kelle eesmärgiks on turvaprobleemide ärakasutamisega viisil, mis tekitab personaalse kasu kõrval kahju teistele osapooltele. Häkkerite tegelik tegevus on pigem seotud nende samade probleemide likvideerimisega ja aja kokkuhoiu mõttes oma kogemuste jagamisega. Sealt on äärmiselt oluline ka kompetents ja naiivsest inspiratsioonist ei piisa antud erialasse panustamiseks.

Raymond on andnud hea ülevaate sellest, kust alustada juhul, kui lugejal on soov häkkerlusega tutuvuda. Üheks kõige olulisemaks oskuseks peab ta programmeerimisoskust, mis peab olema kõikehaarav. See tähendab, et on oluline õppida ära see, kuidas arvuti koodi mõistab, mitte programmeerimiskeeled ise. See on eelduseks sellele, et uute progekeelte õppimine võtaks minimaalselt aega ja et silmaring laieneks aja suhtes ülimalt efektiivselt. Peale programmeerimisoskuse on väga oluline ära harjuda avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteemiga, et sellega eksperimenteerida ja seda oma soovide järgi painutada. Oluline on ka veebiarenduse tundmine, sest see valdkond on tohutult kiiresti arenev ja üha suurenev kasutajaskond peaks kokku puutuma võimalikult vähe erinevate turvariskidega. Viimaseks on autor välja toonud inglise keele oskuse, mis on sarnaselt avatud lähtekoodiga OP süsteemi kasutamisega seotud teiste häkkeritega kogemuste ja muljete vahetamisega.

Teineteise harimine on häkkerite seas professionaalsuse üks olulisemaid osasid. Kuna antud valdkond on tohutult lai, loevad kogemused rohkem kui vanadele probleemidele uuesti lahenduste leidmine. Sealt ka lihtne reegel: mida rohkem keegi häkkerlusse panustab, seda rohkem austust sellega kaasneb. See tähendab, et omavaheline konkurents ja sellega domineerimise poolest kaugelt seotud kräkkimine jäävad pigem nö halba kategooriasse.

Comments

Popular posts from this blog

IT ennustuste paikapidavus

Küberturbe algus

Mõned nähtused interneti ajaloost