IT ennustuste paikapidavus

 2012-2013 aastatest pärinev arengukava 2020. aastaks sisaldas hulgaliselt prognoose ja strateegiaid info- ja kommunikatsioonitehnoloogia arengu kohta. Kuna üldiselt IT jms puhul on tegemist ühe kõige kiiremini areneva valdkonnaga, on mõistagi üpriski keeruline täpselt organiseerida efektiivseimat tegevus- ja vaheetappide kava, mis võtaks realistlikult arvesse ambitsioonikaid ennustusi. Nimetatud arengukava torkabki silma eelkõige naiivsuse poolest, millest on aru saada eelduses, et muutused on etteaimatavad ja inimesed tegutsevad progressi saavutamiseks.

Arengukava ennustuste tähtaja kättejõudmisega sai ilmsiks, et üheks vähemkehtivamaiks ideeks oli eesti kultuuripärandi, täpsemalt eesti keele jätkusuutlikus digimaailmas. Seda argumenti toetati sellega, et üha enam luuakse võimalusi eesti keele rakendamiseks internetis, olgu tegemist mõne eesti keelse rakenduse või veebilehega. Internetis on äärmiselt oluline efektiivsus, praktilisus ja universaalsus, seda eriti seoses suhtluskeelega. Inglise keele alaliselt suurenev levik eesti ühiskonnas toob endaga kaasa nähtuse, kus üha sagedamini kasutatakse rahvusvahelisi meediaplatvorme ja seetõttu ka laiemalt nutikaid tehnikaseadmeid. Igapäevasuhtlused nõuavad rohkem ja rohkem oskuskeelt, mida rakendades omistatakse eesti keele kõrval midagi universaalsemalt, mille sõnu pole tihti võimalik otseselt ja arusaadavalt tõlkida. Tulemusena ei oma lehekülgede vms ümbertõlkimine erilist tähtsust ja selle asemel tarbitakse vöörkeelseid tekste. Eesti keel seetõttu hääbub, keelereeglid ununevad ja võib tulevikus isegi välja surra.

Nõudlus efektiivsuse järele inimestes asub laiskuse ja produktiivsuse piiridel. Sellega seoses pidas paika arengukavas mainitud lootus teenuste mugavusele ja lihtsusele tarbijate jaoks. Olgu selle põhjus kas soovis aega kokku hoida või viitsimatuses, oleme tänapäeval ümbritsetud sadade viisidega, kuidas oma elu mugavustada. Paariks populaarsemaks näiteks on kujunenud elektriliste tõukerataste rentimine, toidu tellimine kulleriga. Enamus igapäevaseid tähtsusetud mured on lahendatavad läbi nutitelefoni, mis valdab kasulikke rakendusi pea igaks olukorraks. Peale selle on täielikult digitaliseeritud igasugused interaktsioonid valitsusega: arvete maksmiseks, meditsiinilise informatsiooni haldamiseks, jne piisab vaid paarist klikist veebis. Selline muutus on üldplaanis positiivne. Nimelt võib eeldada, et kui tekib võimalusi raha kulutamiseks avanevad võimalused teistel raha teenimiseks. Uute teenuste pakkumine tähendab uusi töövõimalusi ja tarbijad kulutavad raha, jättes kõrvale mured seoses teenuse saamise vaevaga. 

Comments

Popular posts from this blog

Küberturbe algus

Mõned nähtused interneti ajaloost